A whiskey lázadás kora

Szolgáltatás  No comments

Mindenki hallott már a nagy szesztilalomról, ami az Amerikai Egyesült Államokban volt bevezetve, nagyon kevés sikerrel. Ennek egy kisebb, korábbi változata lehetett a whiskey lázadás, ami az 1791-es évben tört ki.

Kitörésének okát teljes bizonyossággal nem tudják meghatározni, de az biztos, hogy a whiskey italokra kivetett magas adó válthatta ki. A kérdés csak az, hogy miért is vettették ki az adót pont erre az italra?

Hivatalos álláspont szerint, a költségvetés finanszírozás céljából történt, de más források a túlzott alkoholfogyasztással hozták összefüggésbe. A lényeg azonban, hogy miután bevezették ezeket a nagy adóterheket, az emberek nem nézték ezt jó szemel és lázadások törtek ki.

Több évnyi lázongás után, aztán George Washington az 1794-es év folyamán úgy döntött, hogy elfojtja ezeket a lázadásokat és biztos, ami biztos alapon, több mint 13 ezer fős hadsereget rendelt ki, hogy megoldja a problémát. A lázadást végül leverték. A whiskey lázadások kapcsán két ember ítéltek el, akiket végül elnöki kegyelemben részesítettek és ezzel lezárták a dolgot.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék:  ,